top of page

Fiere Margrietjuweel 2013: juryverslag

Algemeen

Voor hun tweede productie koos Musicalcompagnie Mithe voor de 8 Vrouwen van Robert Thomas in een regie van Erik Luyten. Wij zagen de voorstelling van 9 februari. Wij zagen de voorstelling van 9 februari. Een moord en 8 vrouwen met elk een motief om ze te plegen. Dat zou spannend moeten zijn. Een musical spannend maken lijkt ons sowieso al niet evident maar als er ook eerder zwak geacteerd wordt en niet echt sterk gezongen, maakt een stuk geen schijn van kans, laat staan een thriller. Wij apprecieerden de inzet van de acteurs, de zorg die werd besteed aan kledij, decor en techniek maar waren niet weg van deze voorstelling.

Zaterdag 18 mei zagen we onze laatste voorstelling van dit seizoen. Musicalcompagnie Mithe ging onder leiding van regisseur Pieter-Jan Martens voluit in The Full Monty van David Yazbek.

Er werd gedreven en goed geacteerd, gedanst en gezongen. Zeer fijne choreografie. De weinige decorstukken werden functioneel gebruikt en het oogde allemaal nog goed ook. Mooie belichting en korte, efficiënte overgangen. Verzorgde kledij. De grappige, evenals de emotionele acties raakten doel. Hier ook weer iets spitanter en overtuigender voor de pauze dan erna, wanneer er slordigheidjes opdoken en het geheel wat van z’n draagkracht verloor. Opnieuw een sterke prestatie van Mithe, met een bijzonder vermelding voor Marc Derwa, onze 5de genomineerde voor het FM juweel.

Euripides

De eerste nominatie gaat naar Spring Awakening van Steven Sater bij Musicalcompagnie Mithe in een regie van Kristel Lamerichs. De musical is gebaseerd op het toneelstuk « Voorjaarsontwaken » van Wedekind, waarin thema’s als abortus, homosexualiteit en kindermishandeling aan bod kwamen. Het verhaal speelt zich af op het einde van de negentiende eeuw en gaat over jongeren die zichzelf en hun sexualiteit ontdekken in een omgeving waarin zij niet serieus genomen worden.

De grootste verdienste ligt volgens ons toch wel bij de regie van Kristel Lamerichs. Zij overdonderde ons met een prachtige enscenering. Enig mooie beelden passeerden de revue. Zij werd daarin op een professionele manier bijgestaan door een talentvol team. We zagen dan ook een schitterende choreografie met pakkende dansnummers. De livebegeleiding was van hoog niveau en ook technisch was dit een topper van formaat. De zangprestaties leken ons in deze musical prima, alhoewel wij als leken daar niet altijd zicht op hebben.

Bij de acteerprestaties is ons vooral het talent van Astrid van Gramberen opgevallen maar ook Joris Kun, Michaël Lejeune en Helene Kamers waren voortreffelijk.

Er waren verschillende kippenvelmomenten in deze musical, o.a. bij de song « Het woord van uw lichaam ». We zagen scènes met een immense schoonheid en intensiteit. Deze musical blijft nazinderen. Gelukkig maar. Mag ik daarom een daverend applaus voor Mithe en Spring Awakening.

Fiere Margriet

De tweede nominatie gaat naar Marc Derwa voor zijn rol van Jerry Lukowski in The Full Monty van Terrence McNally bij Mithe in een regie van Pieter-Jan Martens.

Marc Derwa werd gebeten door de toneelmicrobe op zijn veertiende, in volle puberteit. Het is nooit meer goedgekomen. Of … net wel. Sinds 2010 speelt hij bij Mithe maar met deze rol schiet hij nu toch wel een hoofdvogel af. Al is “hoofdvogel” wel een slechte woordkeuze voor een productie als The Full Monty.

Het is – zelfs voor professionele producties – moeilijk om mensen te vinden die én goed zingen én goed acteren. Wij “denken”dat Marc Derwa heel goed zingt, maar nogmaals, wij zijn geen specialisten. Wij “weten” echter dat Marc Derwa goed acteert. Hij is vlot, beweegt op een natuurlijke manier. Hij heeft een mooie taal en prima dictie. Hij speelt met heel zijn “lijf” en dus ook met zijn ogen. Het is bijzonder aangenaam om hem aan het werk te zien.

We voelen aan de manier waarop hij acteert de schaduw van regisseur Pieter-Jan Martens zweven, als een soort inspiratiebron. En dat mag gerust als een compliment voor beiden worden opgevat.

Samen met de hele cast en de ondersteunende ploeg zorgde Marc Derwa ervoor dat we de laatste productie van het seizoen met een hemelsbrede glimlach konden afsluiten. Mag ik daarom een daverend applaus voor Marc Derwa en Mithe.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page