top of page

TIPS & TRICKS
AUDITIES

Een auditie is altijd een spannend en intens moment, zowel voor degene die auditie doet als voor het creatieve team. Wij geven je graag een paar tips mee om je auditie zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo houd je er vast een fijne ervaring aan over. 

Audities musical

VOORBEREIDING IS ALLES

Zodra je je inschrijft voor je auditie ben je van plan om binnen afzienbare tijd ook op dat podium te staan. Met die mindset moet je je ook voorbereiden. 

Zodra je het materiaal dat je moet instuderen ontvangt, stel je een planning op tot aan het moment dat je je auditie moet indienen of afleggen. 

Neem de volgende items in je planning op:

WEEK 1

1) Lees de planning door en blokkeer hiervoor momenten in je agenda: wat moet je precies voorbereiden en hoeveel tijd heb je hiervoor nodig?

2) Druk het materiaal af : neem het een eerste keer door en beluister de muziek.

3) Studeer je song(s) in: deel dit moment op in gemiddeld vier oefenmomenten.

4) Leer de song(s) vanbuiten.

4) Leer ook de monoloog uit het hoofd: dit doe je best door gemiddeld vier oefenmomenten in te plannen.

5) Studeer de choreografie in. Begin traag en bouw het tempo geleidelijk op : ook hier plan je best gemiddeld vier oefenmomenten in.

WEEK 2

1) Lees wat extra info over de musical waar je auditie voor doet en doe research naar het personage: bekijk de film, zoek fragmenten op Youtube, lees korte inhouden…

2) Verwerk een aantal elementen van je personage in je monoloog en song(s): hoe ga jij die brengen? Wat zijn karaktertrekken die jij linkt aan het personage? Hoe kan je die naar boven brengen in het materiaal?

3) Oefen de choreografie met expressie: dans alsof je in het Sportpaleis staat.

4) Sluit elke oefensessie af met een video-opname van elk onderdeel (song – monoloog – choreografie). Het hoeft nog niet perfect te zijn, maar misschien zijn er al stukken waar al tevreden over bent! Bekijk dus zeker de opnames en noteer wat je nog wil veranderen voor je je auditie doet of instuurt. Twijfel je? Laat dan iemand die je vertrouwt ook eens kijken en feedback geven. 

BIJ VIDEO-AUDITIES

Ben je tevreden? Stuur dan nu het auditiemateriaal in. Ben je tevreden? Stuur dan nu het auditiemateriaal in. Zolang je zelf nog niet tevreden bent van je auditie, oefen je nog even verder. 

WEEK 3

1) Bekijk de opnames van de vorige oefensessies: stukken die je nog wil veranderen, oefen je verder in.

2) Maak nieuwe opnames tot je tevreden bent. Let wel: leg je lat niet te hoog en blijf niet knokken tot uiterste perfectie. Een jury kijkt, zowel bij live als bij video-audities naar het potentieel en minder naar je huidige niveau.

DE LIVE AUDITIE

- Kom op tijd! Voor je eigen gemoedsrust ben je er best 15 minuten eerder.

- Zet je gsm uit en… ZENNNNNN.

- Wacht kalm tot het jouw beurt is. Gun alle andere auditanten ook hun rust.

- Voor monoloog en zang: kies een outfit waar je je comfortabel in voelt. Verwerk er eventueel een kleine hint naar je personage in. Draag geen kostuums.

- Voor dans: draag comfortabele kleding waarbij de choreograaf je houding kan zien. Kies dus niet voor een baggy outfit.

- Wees vriendelijk tegen iedereen.

- Wanneer je de zaal binnenkomt, begroet je de mensen die aanwezig zijn. Praat tegen de pianist en de jury.

- Excuseer je NOOIT voor wat je gaat brengen! Ben je verkouden? Een jury luistert er met gemak doorheen. 

- En… last but not least: GENIET! De mensen in de auditieruimte zitten in jouw team. Ze zijn zeker niet de vijand! Ze willen namelijk net hetzelfde als jij: de beste invulling voor die rol in de productie.

EENS DE AUDITIE AFGELOPEN IS...

- Laat het los en ga iets ontspannends doen. It's out of your hands now.

 

Dank je wel voor je goede voorbereiding en je engagement!

 

Musicalcompagnie Mithe

bottom of page